Óbudai Almáskert Óvoda

Kisállatok az óvodában

Óvodánkban évek óta nagy esemény, amikor október elején megünnepeljük az Állatok Napját élő állatok közreműködésével. A legnagyobb sikert minden évben a hüllőbemutató aratta. Ez a tény indította el azt a folyamatot, melyben először szárazföldi szegélyes teknősök, agámák és gekkók költöztek a terráriumba. Jelenleg görög teknősök, szakálas agáma és törpenyúl él az óvodában.

2014 februárjában új lakó érkezett az óvodába. Suzy a kosorrú lógófülű törpenyúl 2012.08.20.-án született, ivartalanított nöstény nyuszi. Suzy színe fehér és világosbarna. Nagyon illemtudó, wc-re szoktatott nyuszi.

Suzyról a nyusziról tudni kell, hogy reggel és délután zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt. Minden reggel szereti ha friss vizet kap, továbbá ha kitisztítják a vécéjét. Napközben sokat alszik, szaladgál és eszeget. Tiltott dolog növények leveleivel, puffasztó zöldségekkel (pl: káposzta, retek, karalábé, karfiol, brokkoli stb.)​ etetni. Továbbá nem szabad semmilyen tárgyat bedobni a kifutójába.

A fiatal ( 8 hónapos ) agáma pár Lujza és Jenő – ellentmondva a szakirodalomnak, mely szerint 1 – 1,5 éves korukban lesznek ivarérettek -, a szeretetet és a gondoskodást úgy hálálta meg, hogy 2012. november 8 – án Lujza 15 db tojást rakott. A tojások keltetőbe kerültek és 2 hónap múltán felbukkant az első kis fickó ( 2013. január 10 – én ). Alig 2 hónappal később, karácsonyi ajándékként, 2012. december 24 – én újabb 17 tojás került a keltetőbe. A gyerekek ( és a felnőttek is ) figyelemmel kísérték a keltetést. Az első alomból 7, a másodikból – tenyésztői körökben is ritkaságszámba menően – 17 kis gyíkot sikerült felneveltünk a gyerekek szeme előtt, illetve közreműködésükkel.

2016. július 17. és 20. között 4 db kis agáma született. A kelési méretük kb. 8 – 9 cm ( orrhegytől farokvégig ).

2018. februárjában a gyerekek nagy örömére két görög teknős érkezett az óvodába. Életkorukat tekintve megközelítőleg fél évesek. Tartásuk engedélyhez kötött.

Többnyire reggel esznek, de napközben is falatoznak a megmaradt zöldségekből, levelekből. Természetes élőhelyükön étlapjukon különféle füvek, lóhere, saláta, gyermekláncfű, lucerna, papsajtmályva, mezei katáng szerepel. Így tavasztól ezekkel mi is kedveskedhetünk nekik. Egyébként ételét a zöldségesnél is beszerezhetjük, kedvelik a kínai kelt, madársalátát, rukkolát, cékla levelet, de reszelve kapnak uborkát, cukkinit, répát is. Heti 3x kapnak vitamint, melynek nagy része Kalcium. Itatásuk egyrészt a terráriumban elhelyezett tálkából történik, másrészt heti rendszerességgel langyos vizes tálkában szeretnek vizet felvenni, fürdőzni.

A terráriumban van naposabb, világosabb, valamint árnyékosabb hely is, ahová szeretnek bebújni, pihenni. A naposabb részt két fényforrás egy UV (mely a napot helyettesíti) és egy melegítő lámpa, az árnyékos részt az alagutak és a széna biztosítja számukra.

Felismerhetőség egyenlőre: (jelenleg még nemük nem állapítható meg biztonsággal)

Chili: a domborúbb hátú teknős, piros jelzés van rajta, fakóbb a páncéljának színe

Hellász: a laposabb hátú teknős, élénkebb a páncéljának színe

2020. január végén, életének 9. évében Lujzától, a nőstény agámától búcsút kellett vennünk. Szeretettel gondolunk rá.

2023. augusztus 29-én búcsút kellett vennünk Suzy a kosorrú lógófülű törpenyúltól 11. évében. Sok-sok szeretettel gondolunk rá.

2023-2024-es nevelési évben az óvoda lakói:

Jenő, a szakállas agáma

Chili és Hellász, a görög teknős

 Fürge, a sávos gekkó, a Maci csoportban

  Zsiga, az achát csiga, a Katica csoportban

OSZD MEG HA TETSZETT!