Óbudai Almáskert Óvoda

Zöld Óvoda – Csicsergő

2011 óta az Óbudai Csicsergő Óvoda büszkén és felelősen viseli a ZÖLD ÓVODA címet.

Sokat teszünk annak érdekében, hogy a hozzánk járó kisgyermekek a természettel olyan harmonikus viszonyba kerüljenek, hogy szeressék és óvják a növényeket, állatokat, hogy a természet részeként saját magukat, saját egészségüket is vigyázzák.

 

A „nemszeretem állatok” olyan kiválóan érzik magukat, hogy már a harmadik adag tojásuk vár a keltető melegében a kikelésre, ők is meghálálják, hogy nálunk szépnek és szerethetőnek tartják őket.

Tovább bővült az óvodakert növényvilága, elkészült a sziklakert a tóval, a vízi- növényeket télen betelepítettük az Alapítványi támogatásból vásárolt belső medencébe. Az idei Csicsergő Napon vehetik birtokba a gyerekek a régóta tervezett érzékelő ösvényt.

Helyes táplálkozási szokásokra igyekszünk szoktatni a gyerekeket, szeretnénk, hogy megtapasztalják mennyire finom a répa és a karalábé, hogy finomságokat magunk is tudunk készíteni egészséges alapanyagokból, nem kell elszaladni a gyorsétterembe.

Természetesen sokat-sokat mozgunk. Azért mert egészséges, mert fejlődik a mozgástól nemcsak a test, de az elme is, és mert örömöt okoz.

A gyermekek környezettudatos nevelése mellett nem titkolt célunk, hogy rajtuk keresztül hatni tudjunk a családokra is.

Kedves Felnőttek! Játszanak velünk egy komoly játékot ezentúl!

A játékszabályok a következőek:

Sosem dobunk el szemetet.

A kutyusokat mindig a kijelölt helyen sétáltatjuk és felszedjük utánuk, amit kell.

A hulladékot szelektíven gyűjtjük: külön a papírt, a műanyagot, a fémet és az üveget, valamint a konyhai hulladékot. Akinek van lehetősége, komposztálhat is. A sütő olajat sosem öntjük a vízcsapba, hanem összegyűjtve leadjuk a benzinkúton.

Amit lehet újrahasznosítunk. Jegyzetelni, rajzolni lehet a papírlap még üres oldalán is.

Kevesebb vegyszerrel terheljük a levegőt és a Dunát. Ahová lehet, gyalog megyünk vagy kerékpárral, esetleg villamossal, hévvel, busszal. Takarításkor, mosáskor kipróbáljuk az ecetet és a szódabikarbonát, citromsavat és a mosódiót.

Egyetlen élőlényre sem mondjuk, hogy csúnya vagy haszontalan, hiszen a természet része, a FLÓRA és FAUNA eleme „ő” is.

Minden hétvégén kimegyünk gyermekünkkel a szabadba, futkározunk, hintázunk és labdázunk.

Mi magunk is megesszük a spenótot és a tököt. A pékségben magos kiflit is vásárolunk, és elmondjuk gyermekünknek, hogy milyen finom is az.

Minden este mesélünk gyermekünknek. Mesekönyvből, vagy egyszerűen csak arról, hogy mi minden történt velünk ezen a napon.

És éjszaka álmunkban már látjuk, hogy szebb lett a világ, és hogy érdemes volt a szabályokat betartani.

Örökös Zöld Óvoda beszámoló 2023:

Örökös Zöld Óvoda beszámoló – Csicsergő óvoda 2023

Örökös Zöld Óvodához vezető út: 

ÖRÖKÖS ZÖLD ÓVODA gyakorlata 2021

Zöld Óvoda projekt

 

OSZD MEG HA TETSZETT!